BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, August 22, 2009

Yah! Mari Belajar Bahasa Bugis

Aku saje je tulis entri kali ni Bahasa Bugis. Jom2 kite knl Bahasa Bugis ni cmne. Dulu mase kecik2 abah+omma sllu ckp dlm Bahasa Bugis klo diorg borak. Aku pn dengan selamber ckp " ckp melayu la bah". :) Aha. LAgi satu mase kecik aku racist gela! Aku xsuke org Jawa ni sbnrnye. Bkn ape, kt tmpt aku ni org Jawa die pekat. Geli gela aku dga diorg pye sleng jawe. (Abesla, lps ni if awek2 Jawa bace blog aku, sumpah die fire aku)


Since aku degree ni, aku suke dga org kecek kelate. Dulu aku xsuke. Aku suke since aku dga Yunie+Shayra borak. Sumpah kelaka doh. Bkn la klaka yg xbest, ni klaka yg best( Ah,korg msti xphm ape yg aku mksd kn. Adeh!) Loghat Sabah plak aku suke dengar if Restu yg ckp. kn Restu kn? :)

Hari ni aku nk tulis Lima(5) dlu perkataan bugis. Have Fun! =)

1) Saya - Yak
2) Awak - Iko( digunakan untuk sebaya dgn kita) , idi'( digunakan bile bckp dgn org yg lbh tua)
3)Makan - Mandre
4) Hujan - Bosi
5)Buku - Buk( pronounce mcm "book". Amareka gk Bahasa Bugis ni ek. Ehe)

cth : Saya nak makan - Yak melok mandre.

3 comments:

President said...

haha....kiwi oh kiwi..
saya suka mkn kiwi..

k.i.w.i said...

dan2,xbest lgsg buah kiwi tu

Shayraa said...

ye, saya la yg 'fluently' kecek klate tuh. ahah